choose language

Onderhoud

Hoe weet ik of mijn website is opgezet in een cms?


Met behulp van een cms is het voor de eigenaar van een website mogelijk om binnen een afgeschermde omgeving zonder tussenkomst van een webontwikkelaar zelf content te wijzigen. Wanneer uw website is opgezet in bijvoorbeeld WordPress, Magento, Joomla of MODX, maakt u gebruik van een content management systeem.

Waarom is onderhoud belangrijk?


Net als voor een computer of een mobiele telefoon komen er voor content management systemen en de daarin gebruikte plugins / extensies updates en patches uit. Updates zijn uitbreidingen / verbeteringen en patches zijn bedoeld om bijvoorbeeld gevonden beveiligingslekken te dichten. Deze updates en patches komen met enige regelmaat uit, er verschijnt dan in het cms zelf een melding. Wanneer uw cms niet up-to-date is bestaat de kans dat de functionaliteit van de site niet goed blijft werken. Het is daarom van groot belang dat deze updates en patches zo snel mogelijk geinstalleerd worden.

Wat zijn de gevaren wanneer mijn cms niet up-to-date is?

Wanneer uw cms niet up-to-date is bestaat naast de kans dat de functionaliteit van de site niet goed blijft werken ook de kans dat de website gehackt wordt. Hackers kunnen dan allereerst gevoelige data uit de database stelen. Daarnaast kunnen zij schadelijke software zoals malware en virussen plaatsen of stukjes code in willekeurige bestanden zetten waarmee vanaf uw website spam mails worden verzonden. Het gevaar is dat uw website geheel onbruikbaar wordt, u niet meer op Google kunt adverteren of dat alle mailadressen van de betreffende domeinnaam op een zwarte lijst (email blacklist) komen te staan. Komt u op een zwarte lijst te staan dan worden alle e-mails van uw domeinnaam geblokkeerd door andere partijen.

Hoe kunt u dit voorkomen?


Allereerst kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van het cms dat wordt gebruikt. Wanneer er een cms update is raadt QLT Design aan om deze gelijk door te voeren. Log ook regelmatig in op het cms om te kijken of er updates voor gebruikte plugins / extensies zijn. Ook deze kunnen veelal met een druk op de knop gedaan worden.

Naast het doorvoeren van de updates is het verstandig om regelmatig een back-up te maken van uw website.

Hoe werkt het updaten van een cms?


Eerst dient er een back-up van zowel de bestanden als de database gemaakt te worden voor het geval er tijdens het updaten iets misgaat. Zijn er meerdere updates voor bijvoorbeeld plugins, controleer dan na iedere plugin update of alles nog juist werkt.

Ik heb de kennis niet om zelf mijn cms up-to-date te houden

Heeft u zelf / is er binnen uw bedrijf niet de kennis aanwezig om de website(s) up-to-date te houden dan kan QLT Design dit voor u verzorgen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Help, mijn site is gehackt!


Wanneer uw website gehackt is kan QLT Design deze weer opschonen. Voor het repareren van een gehackte website brengt QLT Design de hiervoor benodigde uren in rekening.